Sevärdheter & utflykter

På Skiathos är det, förutom charmiga Skiathos stad, främst stränderna man tar sig till, men det finns lite annat att se och göra om man har tröttnat på strandliv. Störst frihet att utforska ön har man förstås om man hyr en bil.

Evangelistria
Ett vackert kloster uppe bland bergen där man kan köpa vin och olivolja som produceras i klostrets regi. Klostret ligger väldigt fint i Lehounidalen. Uppe i bergen kan man också äta lunch på någon av tavernorna med vidunderlig utsikt.

Kastro
Skiathos gamla huvudstad låg på norra delen av ön uppe på en klippa. Anledningen att huvudstaden låg just här var att man under 1300-talet ständigt attackerades av pirater. Vandringen upp till Kastro tar sin lilla tid, men när man väl är uppe får man en fantastisk utsikt. Hit kan man bara ta sig med båt.

Se Mamma mia på utomhusbio
Under högsäsong kan man kolla på filmen som satte Skiathos på kartan, Mamma Mia, på den charmiga utomhusbion i Skiathos Stad. Förutom den fantastiska upplevelsen med att titta på film under bar himmel så uppmannas publiken också att dansa och sjunga med i filmens sång- och dansnummer.

Vandra
Skiathos har 26 vandringsrutter som totalt utgör 220 kilometers vandring. Alla rutter är kartlagda med GPS och det finns en bra guidebok vid namn “Hiking in the Aegean Paradise” som innehåller såväl rutterna som information om sevärdheter samt olika örter och annan växtlighet att hålla utkik efter längs vägen.

Skopelos och Alonissos
Med båt kan man ta sig till grannöarna Skopelos och Alonissos. Staden Skopelos är byggd som en amfiteater runt hamnen. Här går man gärna vilse i bland alla smala, charmiga gränder. Vill man riktigt njuta av Skopelos gör man klokt i att boka en hotell natt eller två här. I Alonissos är det en lugn och nästan sömnig atmosfär. Havet runt ön är en nationell marinpark med ett rikt djur- och växtliv.

Bad- och utflyktsbåtar
I hamnen i Skiathos stad finns det flertalet utflyktsbåtar att välja mellan. Det vanligaste är att de åker iväg med sina passagerare på förmiddagen, gör ett par stopp under dagen, för att sedan återvända på eftermiddagen. Man gör klokast i att spana in utbudet kvällen innan man vill ge sig iväg, för att jämföra priser och rutter. Man kan också köpa biljett för att försäkra sig om en plats dagen därpå.

För det mesta brukar charterbolagen själva också ordna utflykter med såväl båt som buss.