Den lilla ön med de många stränderna

Skiathos är en liten ö i Grekland som har fullt med fina stränder. Ön är bara är 47 km² stor, har cirka 6000 invånare och ändå finns här cirka 60 olika stränder att välja bland. Så om du gillar strandlivet så är definitivt Skiathos något för dig.

Skiathos stad är öns enda stad, men den är väldigt charmig och mysig. Man kan strosa runt i timmar bland gränderna och bara njuta. Speciellt trappan i staden är trevlig att besöka på kvällen. Här ligger fullt av små barer och restauranger.

Skiathos är också en mycket grön och vacker ö, bara naturen gör att ön är värd att besöka. Den populära filmen "Mamma Mia" med alla sina vackra scener spelades delvis in på Skiathos (och resten på grannön Skopelos).

På Skiathos väljer man att antingen bo inne i Skiathos Stad och sedan ta badbussen eller egen bil till de olika stränder eller så bor man bredvid en fin strand och tar taxi eller åker bil in till stan på kvällen. Skiathos ligger också nära ön Skopelos, vilket gör att många väljer att semestra en vecka på Skiathos och en på Skopelos. Man kan förstås även åka till Skopelos över dagen, färjan tar bara drygt en timme och vips så är man i lugna och mysiga Skopelos stad. En annan ö som ligger på utflyktsavstånd från Skiathos är ön Alonissos, även den väl värd ett besök. Hit tar det dock drygt tre timmar med färja.

Även om Skiathos är en liten ö jämfört med många andra Grekiska öar så är det absolut värt att hyra en bil för att upptäcka ön. Kanske upptäcker du en folktom strand eller så kan du ge dig upp i bergen och besöka klostret Evangelistra där de svartklädda munkarna säljer sitt egentillverkade vin. Även platsen där Kastro, den forna huvudstaden på ön, en gång låg är värd ett besök. Själva platsen är mycket vacker, men så mycket av staden finns inte kvar.

Öns flygplats har en av Europas kortaste landningsbanor, den både börjar och slutar precis vid vattenkanten, vilket gör landningen till en häftig upplevelse. Och med tanke på hur många plan som landar här varje år utan problem, så är det inget man som flygrädd behöver oroa sig för.

Så om man gillar stränder, vacker natur och en mysig stad med både barer och tavernor, åk till Skiathos!

 

Sagt om Skiathos

"Skiathos är Greklands svar på Mallorca – minus grisfester, plus bouzoukispel. Vitt, vackert och trendigt." - (vagabond.se)

"...på den norra sidan av Skiathos ligger flera av öns bästa stränder, små sandremsor infogade i den bergiga naturen och med inte alltför stor ansträngning kan man hitta en alldeles egen strand för en dag." - (svd.se)

"Att starta och landa på Skiathos är fantastiskt! Man ser så många små öar, vackra vyer och underbara stränder!" - (kalimera.se)

 

Resa hit

Till Skiathos kan man bland annat åka med bland annat Apollo som flyger direkt till Skiathos. Charterbolagen erbjuder främst paketresor där flyg och hotell ingår, men man kan också boka en flygstol och sedan ordna boendet på egen hand.

Själva landningen på flygplatsen är rätt häftig, då det sägs att landningsbanan är en av de kortaste i Europa. På båda sidor om landningsbanan är det vatten, men piloterna sätter ändå skickligt ner planet precis när landningsbanan börjar och får stopp på planet strax innan landningsbanan tar slut i andra ändan.

Från flygplatsen når man sedan större delen av Skiathos inom en halvtimme med transferbuss, taxi eller egen hyrbil som man hämtar på flygplatsen.

Om man inte hyr bil kan man hyfsat enkelt ta sig till de olika stränderna med strandbussarna, eller genom att ta taxi (glöm inte att komma överens med föraren om en tid då ni vill bli hämtade igen).

 

Historia

Skiathos är en ö med långa anor som man tror har varit bebodd sedan förhistorisk tid. Det är också en av få grekiska öar som aldrig har bytt namn. Som många andra öar i Medelhavet så var Skiathos starkt beroende av havet för sin överlevnad. De har en lång tradition med skeppskonstruktion, och har historiskt haft stora flottor för militär och handel. Men även jorden är bördig på ön något som har gjort att ön har varit en populär måltavla för kolonisering genom historien.

Skiathos har varit under flera olika herravälden – det atenska, spartanska och makedoniska makterna höll till här under antiken. Ön förstördes av kung Filip III för att inte romarna skulle kunna dra nytta av dess rikedomar. Venetianerna tog över på 1200-talet. För att skydda sig mot pirater hade öborna byggt en fästning uppe på en bergsplatå. Palaiokastro, eller bara Kastro, var dock inte tillräckligt för att hålla ut mot ottomanerna år 1538. Efter en veckas ockupation tar de sig in och dödar en stor del av befolkningen. Sedan 1829, tiden för det grekiska frihetskriget, har ön varit självständig, förutom under den tyska ockupationen. Flera av de gamla kyrkorna och fästningarna kan fortfarande ses runt om på ön.

Fler resguider:
Korfu, Karpathos, Kefalonia, Parga, Samos, Thassos, Rhodos